Travne smeše "OASE"


Prelepu i bujnu travu možete imati lakše nego što mislite. Ako nemate idealan travnjak o kojem ste sanjali, nemojte brinuti; Savacoop u svojoj ponudi ima “OASE” travne smeše nemačkog proizvođača „Freudenberger“.

Prilikom izbora odgovarajuće smeše za sejanje moramo uzeti u obzir da postoji više vrsta travnjaka, a samim time, više vrsta smeša. Postoje travnjaci za hladovinu i za osunčani deo bašte, travnjaci koje su namenjeni intenzivnom gaženju i ukrasni travnjaci.

travne-smese

Uz naš asortiman i neke jednostavne korake moći ćete da uživate u lepoti svog travnjaka. Predstavljamo vam smeše za univerzalne, senovite i sportske terene:

Tiergarten Berliner - Univerzalna travna smeša
šifre: 35039 i 35038

Ukoliko želite bujno zelenilo i finu, elastičnu travu srednjeg rasta, „Univerzalna mešavina“ je pravi izbor. Smeša je pogodna za setvu ali i za delove postojećeg travnjaka kojem je potrebna popravka. Univerzalna travna smeša predstavlja pažljivi izbor trava koje su otporne na sušu i gaženje, a odlikuju se brzim porastom, gustinom i lepo izraženom zelenom bojom.

Sportrasen – travna smeša za sportske terene
šifra: 35040

Idealan miks kvalitetene trave za svakodnevnu upotrebu kućnih vrtova i sportskih igrališta. Formira gustu, izuzetno otpornu površinu koja se lako oporavlja posle stresnih promena. Ova mešavina je posebno pogodna za porodice sa decom i kućnim ljubimcima, kao i za sportske terene koji se koriste intenzivno.

Schattenrasen – travna smeša za senovite terene
šifre: 35043 i 35042

Fina izdržljiva mešavina daje najbolju površinu jake trave prilagođene hladovini. Smeša posebno dobro uspeva u senovitim delovima kućnih vrtova i parkova. Sastavljena je od posebno odabranih vrsta i sorti trava posebnih karakteristika koje i u uslovima smanjenog intenziteta sunčeve svetlosti formiraju gust travnjak. Travnjaci u senci se kose na nešto veću visinu i ređe se zalivaju.

Travne smeše možete nabaviti u pakovanju od 500g i 10 kg

KARAKTERISTIKE

Vreme setve: Najbolje vreme za setvu je period septembar – oktobar ili mart – april, kada je zemljište toplo i ima dovoljno padavina. Na fino usitnjeno i iznivelisano zemljište.

Priprema zemljišta: Očistiti prostor od korova. Obraditi zemljište do dubine od 20-30 cm. Izravnati zemljište grabuljanjem.

Sejanje: Po mirnom vremenu, posejati ravnomerno polovinu semena s leva na desno, a drugu polovinu gore-dole (unakrsna setva). Lagano pograbuljati da bi se pokrilo seme (4-7mm). Povaljati zemljište da bi se učvrstilo i redovno zalivati.

Zalivanje: Trebalo bi da se vrši sa finim raspršivačem kako jak mlaz vode ne bi istisnuo seme iz zemljišta. Po nicanju semena zalivanje treba potencirati rano ujutru ili kasno uveče u toplim i sunčanim danima mada ako dođe do zasušivanja u najtoplijem delu dana treba zaliti površinu adekvatno. To znači zalivanje sa mnogo vode i brzo.

travne-smese

Đubrenje: Prvo prolećno prihranjivanje travnjaka najbolje je obaviti u rano proleće pre kiše, pri čemu ne treba preterivati sa đubrivom. Kasnije đubrenje treba vršiti određenim vrstama veštačkih đubriva (KAN, NPK, UREA). Početkom godine (januar-februar- mart) se koristi UREA , početkom proleća KAN, a u toplim delovima godine NPK đubrivo; Zatim se vraća u korišćenje KAN-a kojim se proces đubrenja završava krajem oktobra početkom novembra, zavisno od spoljašnjih uslova i temperature.

Održavanje: Redovno kositi travnjak (kada trava nije vlažna) dobro naoštrenom kosačicom. Ukloniti pokošenu travu. Tokom suvih perioda, redovno zalivati. Upotrebiti đubrivo, preporučljivo za travnjake, 2-3 puta godišnje (početkom/krajem proleća i jeseni). Po potrebi, rukom ukloniti korov ili tretirati zaraženi prostor odabranim herbicidom.

ODABERITE NAJBOLJE, NAPRAVITE SVOJU OAZU!