Suncokret


Ovo je tako divna i korisna biljka, s toliko mnogo mogućih primena da će vas možda iznenaditi. Osim svog prelepog izgleda u bašti i dobrog rezanog cveća, suncokret je biljka koja se cela može iskoristiti. To su najbolje znali Indijanci koji su jeli semenke, lišće i pili čaj od latica. Stabljike suncokreta sadrže puno kalijuma, pa se pepeo suncokreta može koristiti kao odlično đubrivo.

Suncokret je biljka koja izvlači teške metale iz tla (olovo, arsen, uran) – zbog te uloge sadio se na području černobilske nesreće, i jedna je od solucija za oporavak područja Fukushime Daiichi (izvor Wikipedia).

suncokret

Ako još imate nedoumica kada i kako nabrati suncokret za grickanje, evo uputstva. Kada suncokret ocveta, isuše se spoljne latice i pogne glavicu, to je trenutak za berbu. Možete direktno s glavice probati semenke – sa spoljne strane najranije dozrevaju. Ako imaju pomalo ”mlečni” ukus onda još treba malo sačekati, ako su semenke tvrde i zrno teško izlazi – već ste zakasnili. Dakle ako semenke lako izlaze iz ljuske i imaju odličan ukus, sličan npr. svežem nesušenom lešniku, onda su najbolje za grickati. Tad možete otrgnuti glavicu sa stabljike, očistiti spoljni rub i ostatke cveta.

U ratarsvu se preporučuje da se suncokret gaji u plodoredu i to svake pete godine. Kao predusevi za suncokret se preporučuju pšenica i kukuruz. Setva suncokreta se obavlja krajem marta ili početkom aprila meseca. Rastojanje suncokreta u redovima obično bude 20cm do 30cm, a rastojanje između dva reda bude 70cm. Prosečna dubina na koju se polaže seme suncokreta treba da bude 5cm.

Da bi se postigli što bolji rezultati poželjno je da se u oblast gde se nalazi suncokret dovedu pčelinja društva na pašu. Pčele mogu da lete do 3km od košnice kako bi došle do hrane i to treba imati u vidu kada se raspoređuju košnice. Nezgodno bi bilo da se sve skoncentrišu na jednom kraju njive i da drugi delovi pod suncokretom nisu pokriveni mogućnošću doleta pčela.

suncokret

Berba suncokreta se obavlja najčešće u prvoj polovini septembra meseca, mada je bitno obratiti pažnju na to kolika je vlaga u zrnu. Ukoliko se dugo čeka na berbu suncokreta, može da dođe do ispadanja  semenki koje su smanjile količinu vlage iz glavice suncokreta. Kašnjenje sa žetvom dovodi do značajnog smanjenja prinosa.

Da bi se berba obavila na vreme, može da se obavi desikacija sa nekim hemijskim sredstvom, pa nakon par dana da se obavi žetva suncokreta.

Upotreba suncokretovog ulja je višestruka, služi kako u ljudskoj ishrani, tako i za ishranu životinja ali i u industrijske namene (maziva, goriva, itd.). Seme suncokreta ima lekovita svojstva jer je izvor mnogih hranljivih sastojaka korisnih za zdravlje.

Bogato je kalijumom, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, cinkom, vitaminima B, B3, E i beta karotenom.

Izvor je polinezasićenih omega 6 masnih kiselina koje organizam ne može da sintetiše, pa se moraju unositi putem hrane. Fitosteroli koje suncokretovo seme sadrži pomažu sniženju holesterola u krvi, što ga čini izuzetno zdravom namirnicom, ili dodatkom osnovnom obroku.

Selen, još jedan važan mineral koji se u velikim količinama nalazi u semenkama suncokreta, ima ključnu ulogu u deobi ćelija, imunološkom odgovoru na bolesti i povrede. Slično deluje i cink, koji je jedan od najbitnijih elemenata u borbi tela protiv infekcija. Uvek imajte na umu da samo blagovremeno i kvalitetno izvedene agrotehničke mere u celokupnoj tehnologiji proizvodnje daju pozitivne rezultate.