Poklopci - pekmez od šljiva


Pročitajte kako se pravi domaći pekmez od šljiva - nabavite na vreme poklopce za tegle!

Priprema pekmeza je pomalo zahtevna: potrebno je očistiti gomilu šljiva, svaku prepoloviti pa izvaditi košpicu i odstraniti ako ima trulih delova. Šljive se mogu ili samleti na mlinu za meso ili kuvati tako u komadima, zavisi koliko volite da osetite deliće šljiva i nezaobilazne kožice kroz pekmez.

Pripremljene šljive se stave u poveći pekač, ili šerpu za pekmez, poklope se, pa u rernu na 200 stepeni dobrih 3 do 4 sata. Promešati treba svega par puta, ipak vrlo oprezno, pazite se opekotina.

Nakon par sati kad je ukuvan, u pekmez se dodaje šećer. Nakon dodavanja šećera nastavlja se kuvanje bar još sat, mada sve zavisi od šljiva, koliko će soka pustiti. Da li je pekmez gotov proverava se tako što malo odvojite na tanjirić pustite da se ohladi pa proverite da li je dovoljno gust.

pekmez

I na kraju po volji možete dodati vanil šećer, cimet, rum, vanilu, čokoladu, karnfilić…

Kad izvadite pekač iz rerne, stavite tegle u rernu da se zagreju nekih  10-15 min. I na kraju sipajte vruć pekmez u tople teglice pa ih još umotajte u ćebe, dan-dva dok se skroz ne ohlade.

Često se dešava da većina teglica koje smo skupljali za pekmeze, džemove i kompote, zagube svoje poklopce; zato u našoj ponudi možete pronaći poklopce za tegle različitih dimenzija.

pekmez

I tako se spremamo za hladnu zimu, kad ćemo se sanjivi buditi se uz čaj , prženice, uštipke ili palačinke na koje ćemo mazati domaći pekmez od šljiva…